Blog – quinoa

Czym jest quinoa?

Czym jest quinoa?

Quinoa z www.bee.pl to inaczej komosa ryżowa. Wykazuje ona niezwykle właściwości odżywcze oraz także zdrowotne. Komosa ryżowa to bardzo bogate źródło pełnowartościowego białka, wielu witamin, składników mineralnych oraz także zdrowych kwasów tłuszczowych. Ma także antyoksydacyjne właściwości oraz do tego potencjalne antynowotworowe działanie. Sprawdźmy jeszcze jakie właściwości ma quinoa oraz jakie znalazła sobie zastosowanie.

Źródło białka pełnowartościowego

Komosa ryżowa poza nazwą quinoa jest także nazywana ryżej peruwiańskim. Jest to pseudozboże, a więc roślina, która wytwarza bardzo bogate w skrobię nasiona, lecz nie jest w rzeczywistości zbożem. Jej wartości odżywcze oraz właściwości od wieku cenione są w Ameryce Południowej, skąd ona pochodzi. Komosa ryżowa jest tak nawet nazywana zbożem świętym Inków. Możemy także spotkać się z określeniem matki zbóż.

Wcale nas nie dziwi to, że quinoa jest pełnowartościowym źródłem białka, zdrowych tłuszczowych kwasów, wielu witamin, jak i także wielu składników mineralnych. Zawiera do tego saponiny. Dzięki nim może wykazywać przeciwalergiczne działania, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz także immunostymulujące.

Białko komosy ryżowej jako jedno z białek roślinnych nielicznych zawiera wszelkie egzogenne aminokwasy, a więc takie, które nie są syntetyzowane w naszym organizmie i muszą być dostarczane razem z pożywieniem. Zboża tradycyjne są jednak ubogie w te właśnie aminokwasy. Dodatkowo także zawartość białka w komosie ryżowej jest niesamowicie wysoka.

Zapobieganie nowotworom


Musimy także wspomnieć o tym, że komosa ma działanie potencjalne antynowotworowe. Przekonują nas o tym naukowcy poprzez wyniki wykonywanych przez nich badań. Bardzo dużą pracę wykonali tutaj naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Z badań tych wynika, że wyciągi z kiełków, nasion oraz także liści komosy ryżowej hamują wyraźnie proliferację komórek raka prostaty szczurzej, a także mocno ograniczają ich komunikację międzykomórkową przy pośrednictwie szczelinowych złącz oraz także migracyjna aktywność in vitro.

Jak widać warto komosę ryżową włączyć do naszej codziennej diety. Z dostępnością do składnika, którym jest komosa ryżowa nie będziemy mieli kompletnie żądnego problemu. Co jak co, ale tego możemy być akurat pewni. Komosę ryżową znajdziemy w każdym sklepie i na dostępność nie ma co narzekać. Co więcej nie jest to składnik drogi. Wiemy o tym doskonale.